[台中景點] 古蹟變身華麗手信勝地 宮原眼科

2015年10月8日

初初聽到宮原眼科呢個名時,完全冇頭緒係咩東西,後來先知道呢個名的由來係一座日佔時期興建的眼科醫院。而呢間醫院近年由台灣日出集團接手重整,將古蹟變成賣手信的地方,吸引左好多遊客去潮聖。
 


宮原眼科外表非常有歷史質感,保留30年代的紅磚,但頂層係玻璃天幕,顯示一種新舊交融的設計。入到去會更有驚喜,因為佢係一個充滿古典味的華麗圖書館,又或者係中藥店!店內樓底好高,而且裝修好有心思,好多古典裝飾,木書櫃、木抽屜、吊燈、鐵罐、天秤等等都營造左一種好懷舊的氣氛,係個影相好地方。
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

店內有兩層,上層係餐廳,下層主要就係賣日出呢個品牌的手信,有朱古力、鳳梨酥、太陽餅、乳酪蛋糕、曲奇、蛋卷、荼葉等。而最大賣點係款款包裝都好精緻同特別,有d包裝到好似一本書、有d就好似文具,好有驚喜。就算冇特別包裝,只係一個盒,個盒都係非常精緻,同其他品牌的手信包裝好唔同,用黎送禮一流!相信少女們會好鍾意!不過價錢會偏貴一點,大部份價位都係台幣$300以上,但聽講質素都唔錯,所以都可以買。
 

 

 

 

 
 

除左手信外,宮原眼科仲有一間賣飲料的店同埋大排長龍的雪糕店。雪糕店的雪糕口味非常多,花多眼亂,淨係朱古力味都有10幾種,好誇張。而且仲有唔少特別的口味,例如天天天藍、明天會更好、思念總在分手後......建議愛冒險的人去挑戰下。價錢就有點貴,單球台幣90;雙球150元;三球以上每球75元,即係一球港幣$20左右。
 

 

 

 

 

 


而點解呢間雪糕店甘受歡迎?主要係因為配料吧。當大家揀完雪糕口味,就可以揀埋配料,同雪糕口味一樣,配料選擇又係非常多,最特別係有鳳梨酥!買單球可以免費揀一種,雙球可以免費揀3種,再加配料就每樣加台幣$15,所以見到好多人個雪糕都係好多料好豐富。
 

 


少女食的是伯爵茶味,因為單球所以只有一種配料,我揀左芝士蛋糕,我覺得無論雪糕定配料都好食既,伯爵茶味夠濃,但係咪值得排曬隊去買呢......留俾你地去試完話我知。
 


宮原眼科
地址:台中市中區中山路20號
交通:台中火車站行10分鐘
營業時間:每日10:00 - 22:00

來源:少女旅行日記


【TravelLiker's Facebook】