【日本自由行攻略行程】熊本縣阿蘇市-大觀峰Daikanbo

TravelLiker 01 Jan 2015 2398 編:vivien

【日本自由行攻略行程】熊本縣阿蘇市-大觀峰Daikanbo

 

日本自由行攻略行程,登上位於熊本縣阿蘇市嘅大觀峰Daikanbo

大觀峰Daikanbo

大觀峰喺內牧溫泉東北方嘅北外環山最高峰。以前大觀峰曾經被叫做「遠處的鼻子」。去到大正11年5月,喺小島內牧町長嘅邀請下,著名作家德富蘇峰將呢座山命名為大觀峰。

Daikanbo大觀峰

Daikanbo大觀峰

喺呢到可以望到阿蘇五嶽同連綿起伏嘅山峰,喺合適天氣條件情況下仲可以見到壯麗嘅雲海。

Daikanbo大觀峰

從展望台遠望過去,成個阿蘇市嘅街景盡收眼底。

 

更多詳情:

地址:日本熊本縣阿蘇郡阿蘇町山田2090-8

電話:0967-32-3856

開放時間:08:30 – 17:00

官方網站:http://www.asodaikanbou.com/

相關內容更多>

猜你喜歡文章

編輯精選更多>

【追光之旅】 英國這些地方也可以看到北極光

很多人都想來一次追光之旅,而想看北極光,除了去芬蘭,在英國有些地方亦可以看到,例如是蘇格蘭高地、亞伯丁郡、英格蘭的湖區等等,這些地方極少光污染,周圍環境幽美,有著別樣的極光體驗!

Eleven

25 Dec 20171779
【日本旅行必備】日本問路必學詞條(2018更新版)

雖然香港人常常去日本旅行,但會講日文的人卻不多,加上日本並不是每一個人都可以說流利英文,難免給旅途帶來一些麻煩,所以懂一些基礎的日語對話就非常必要,這些旅行問路詞條必須掌握!

Eleven

08 Feb 2018909