日本自由行攻略行程: 北海道登別市-登別地獄谷

TravelLiker 04 Jan 2015 4439 編:vivien

日本自由行攻略行程:  北海道登別市-登別地獄谷

 

日本自由行攻略行程,今次我地要一嘗喺地獄嘅滋味。

登別地獄谷

無錯,今次會去到位於北海道登別市的一個火山口遺跡,嗰到有一個出名嘅景點叫登別地獄谷。

登別地獄谷

地獄谷鄰近洞爺湖,大約喺一萬年前形成,有一個直徑約450米地方仍然不停噴白煙,而且寸草不生,又有強烈硫磺味,因為呢到就好似喺地獄入面而得名。

登別地獄谷

呢個温泉每隔幾分鐘就會噴一次,好似一鍋煮滾咗嘅熱水一樣。

地獄谷提供多達11種不同礦物質嘅泉水給附近有名嘅登別溫泉,早在百幾年前已經有人識得開採地獄谷泉水。

登別地獄谷

地獄谷嘅景觀非常壯麗,地形呈現蒸氣火山口、硫磺溪流、同其它火山活動,都喺登別境內溫泉水域的源頭之一。

 

更多詳情:

地址:北海道登別市登別溫泉町

電話:0143-84-3311(登別觀光協會)

交通:從JR室蘭本線的登別站乘坐巴士15分鐘

 

 

相關內容更多>

猜你喜歡文章

編輯精選更多>

【莫斯科自由行】三日行程詳細攻略+旅遊景點推薦(2018更新版)

俄羅斯,一片古老遼闊的東歐大陸,是許多歷史偉人的故鄉,有著絢麗繽紛的色彩,絕美的自然風光。莫斯科作為俄羅斯的首都及最大的城市,可以說是去俄羅斯旅遊的必到之處。如果想揭開俄羅斯的神秘面紗,那就一定要到莫斯卡來一段震撼的色彩之旅。

Eleven

01 Feb 20181582