日本自由行攻略行程之旅,嚟到位於富良野市中嘅森林精靈的陽台。森林精靈的陽台喺作家倉本聰所設計嘅森林小徑。

日本富良野森林精靈的陽台

森林被茂密樹木所環繞,森林入面有15家風格各異嘅圓木建築手工藝飾品商店。表示森林入面有15棟外型各異嘅小木屋,燈泡纏繞住木棧,喺黑夜中照亮白雪,令到成個森林更加似喺童話世界入面。

日本富良野森林精靈的陽台

木屋商店入面所賣嘅手工藝品全部都由人手所造,件件獨一無二,極具富良野特色。而且大部份店主都喺夫妻檔,兩夫妻喺店入面靜靜地做工藝。

日本富良野森林精靈的陽台

森林入面以“森之時計”coffee shop最為出名,因為喺日劇“溫柔時光”其中一個拍攝場地。

森林旁邊有個叫歡寒村嘅冰雕世界,需要購票入場,有興趣嘅朋友不妨入去行吓。 

相關內容更多>

猜你喜歡文章

編輯精選更多>

【大阪美食推薦】大阪心斎橋魚心壽司 抵食大件超新鮮

其實大阪心斎橋一帶都有好幾間有名嘅壽司店,例如以平出名嘅大起水產同元祖回轉壽司店元祿,但因為出名一到食飯時候就超多人排隊。所以今次推薦嘅係半隱藏版壽司店 --- 魚心壽司!

Winnie

29 Dec 201715567
【清邁自由行】多日游經典玩法   詳細行程攻略(含景點、美食、交通、行程規劃​)​​​​​​​

清邁是泰國的第二大城市,也是個歷史文化名城,處處洋溢著古典傳統文化與藝術的氣息,曾被旅遊網站TripAdvisor票選為世界25大最佳旅遊地,鄧麗君生前也經常來此度假。作為「泰北玫瑰」的清邁有太多的精彩等待發掘。今次小編為大家整理了清邁的三日遊經典玩法,計劃出行的朋友收好了!

vivien

13 Feb 20181221