【日本自由行】日本京都市西京區-嵐山

TravelLiker 05 Feb 2015 2043 編:vivien

【日本自由行】日本京都市西京區-嵐山

 

日本自由行攻略行程,上到位於京都府京都市嘅嵐山 ,今次我哋會見識到各式各樣音樂盒嘅音樂盒博物館同親近大自然嘅猴子樂園岩田山。

京都市西京區嵐山

終於嚟到音樂博物館門前,從建築外觀上好難睇出喺一座博物館...

京都市西京區嵐山

直到睇清門牌上“音樂盒博物館”先肯定冇行錯。

由於館內禁止影相,所以俾唔到館內同展品相片大家欣賞

京都市西京區嵐山

呢個就喺世界上第一個嘅音樂盒。

音樂博物館繼承咗世界音樂盒收藏家Guido Reuge 嘅寶貴收藏,傳遞音樂盒優點同文化嘅博物館。展示同演奏嘅老音樂盒經過咗100年以上嘅時間,可以話喺歷史文化遺產。而世界第一個音樂盒同Vichy作嘅「寫信的小丑」等,都展示喺呢個博物館入面。無論你鐘唔鐘意音樂,嚟到音樂博物館入面,話唔定離開嘅時候都會帶走一啲得着。

去完音樂博物館之後,就馬上出發到猴子樂園岩田山!

京都市西京區嵐山

岩田山上有多達150隻野生日本猴,棲息喺山上。除咗可以同得意嘅猴子玩樂之外,而且仲有瀡滑梯等嘅玩樂設施,好適合親子遊。

 

 

相關內容更多>

猜你喜歡文章

編輯精選更多>

【2018伊豆櫻花】河津櫻賞花行程攻略(交通、路線、住宿)

最新消息!日本第一櫻之稱的伊豆河津櫻,2018年的河津櫻花祭時間已經公佈,將由2018年2月10日至3月10日,想搶先賞櫻的朋友不要錯過去欣賞廷綿盛開4000米的河津櫻!

Tiffany

19 Jan 201815039
【清邁自由行】多日游經典玩法   詳細行程攻略(含景點、美食、交通、行程規劃​)​​​​​​​

清邁是泰國的第二大城市,也是個歷史文化名城,處處洋溢著古典傳統文化與藝術的氣息,曾被旅遊網站TripAdvisor票選為世界25大最佳旅遊地,鄧麗君生前也經常來此度假。作為「泰北玫瑰」的清邁有太多的精彩等待發掘。今次小編為大家整理了清邁的三日遊經典玩法,計劃出行的朋友收好了!

vivien

13 Feb 20181360